Vipuvoimaa

Musiikin jakopalvelut, Soundcloud ja Bandcamp

Internet tarjoaa monia erilaisia julkaisuväyliä musiikille. Monet näistä ovat täysin ilmaisia käyttää, rahaa palvelujen lisäominaisuuksiin voi laittaa, mutta se ei ole pakollista. Rahallisella investoinnilla näistä ilmaisista palveluista saa hiukan enemmän irti.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on selvittää, millaisia palveluja ja mahdollisuuksia nämä ilmaiset musiikin julkaisuväylät käyttäjilleen tarjoavat ja kuinka suuria käytännön eroja niissä on. Otimme näistä lukuisista julkaisuväylistä tarkasteluun kaksi ehkä tällä hetkellä suosituinta: Soundcloud ja Bandcamp.

Soundcloud

Soundcloud on julkaisuväylä, joka keskittyy äänitiedostojen levitykseen ja suoratoistoon internetissä. Soundcloudin käyttäjäkunta koostuu enimmäkseen muusikoista, mutta kuka tahansa voi palvelua hyödyntää ja käyttää. Soundcloudin ominaisuudet ovat laajat ja edelleen kehittyvät. Soundcloudin suosio on vahvassa ja vankassa nousussa. Soundcloudista on myös saatavilla ilmainen mobiilisovellus, jolla voi kuunnella musiikkia ja hallinnoida omaa profiilia jossain määrin. Mobiilisovelluksessa pystyy etsimään kappaleita esimerkiksi eri tagien kautta ja lisäämään musiikkia omaan soittolistaan.Ilmaiseksi mobiilisovellukseksi ominaisuudet ovat hyvät, vaikka eivät samaa tasoa kuin nettiversiossaan. Mielenkiintoisena ominaisuutena mobiilisovelluksessa on mahdollisuus äänittää älypuhelimen avulla musiikkia ja julkaista äänitetty tiedosto julkisesti tai yksityisenä omassa Soundcloud profiilissa. Älypuhelimella äänitettyä kappaletta on myös mahdollisuus leikata ennen julkaisua mobiilisovelluksessa.

soundcloud

Soundcloudissa jokainen ladattu musiikkikappale saa oman URL osoitteensa ja kappaleet on mahdollista upottaa mille tahansa verkkosivulle. Useammasta kappaleesta voi luoda käyttäjäsivulleen setin (käytännössä soittolistan), johon voi lisätä vaikkapa EP:n tai albumin kaikki biisit, tai muuten toisiinsa liittyviä raitoja. Soundcloudista on myös suora julkaisumahdollisuus Facebookiin ja Twitteriin. Soundcloudin oman widgetin pystyy upottamaan verkkosivuille vaivattomasti. Artistin lataamiin kappaleisiin pystyy lisäämään ostolinkin valittuun kauppaan, kuten iTunes, Beatport tai Bandcamp.

Uniikkina ominaisuutena Soundcloudissa on sinne ladattujen audioraitojen ääniaaltomuoto, joka on joka kappaleessa erikseen näkyvillä. Kappaletta kuuntelevat käyttäjät voivat jättää omia kommentteja nähtäväksi mihin tahansa kohtaan tätä ääniaaltomuotoa.

Soundcloudissa on myös mahdollisuus tehdä käyttäjäryhmiä ja liittyä niihin. Näillä ryhmillä on yhteinen sisältö ja niissä julkaistu sisältö tulee kaikille ryhmän jäsenille näkyviin. Eli esimerkiksi, kun artisti jakaa kappaleensa jossain tietyssä ryhmässä, kaikille sen ryhmän jäsenille tulee näkyviin uusi kappale heidän omille etusivuille. Näin tiettyä musiikkia kuuntelevat voivat löytää uusia artisteja ja nousevat artistit saavat enemmän näkyvyyttä.

Kuten aiemmin mainittu, Soundcloud on ilmainen palvelu. Lisämaksusta käyttäjälle avautuu uusia ominaisuuksia: minuuteissa mitattava musiikin tallennuskapasiteetti lisääntyy, tarkat statistiikat kuunteluista, sekä mahdollisuus luoda useampia soittolistoja ja albumeja.

Yhteenvetona tärkeimmät ominaisuudet:

 • Yksilölliset URLit äänitiedostoille
 • Suora julkaisumahdollisuus sosiaaliseen mediaan (Facebook ja Twitter)
 • Mobiilisovellus
 • Ryhmien luonti ja niihin liittyminen
 • Ääniaaltomuotoon kommentointi
 • Latauslinkki musiikin myyntisivuille (esimerkiksi iTunes tai Beatport)
 • Linkki kappaleiden musiikkivideoihin

 

Bandcamp

Bandcamp on suunniteltu hiukan erilaisiin toimintoihin kuin Soundcloud; Bandcamp vaikuttaa olevan enemmän musiikin myymiseen suunniteltu sivusto, kuin siihen, että siellä olevaa musiikkia pystyisi helpommin jakamaan sosiaalisessa mediassa. Bandcampin sivut ovat myös optimoitu älypuhelinten selaimille.

bandcamp

Bandcamp on Soundcloudin tapaan ilmainen käyttää. Sinne voi luoda joko fani-profiilin tai artisti-profiilin. Fani-profiilissa on mahdollista tehdä omia soittolistoja, etsiä tulevia suosikkiartisteja, kommentoida artistien albumeja ja seurata lempiartisteja. Artisti-profiilissa on mahdollista lisätä omaa musiikkia, muokata sivun ulkonäköä sekä myydä musiikkia ja oheistuotteita (digitaalisena ja fyysisenä).

Bandcampin kautta artisti pystyy myös tarkastelemaan tilastoja; tilastoista voi nähdä, miten ihmiset ovat löytäneet Bandcamp-sivun, montako kertaa kappaleita on kuunneltu ja montako kertaa kappaleita on ladattu.

Bandcamp mainostaa uniikkia ominaisuuttaan lisättäessä musiikkia; voit myydä yksittäisiä kappaleita tai jopa kokonaisia albumeita. Musiikin myyminen on tosin vapaaehtoista, sillä artisti saa itse päättää minimihinnan. Täten artisti voi halutessaan jakaa ilmaiseksi lataamansa kappaleet. Jos kuuntelija haluaa tukea artistia, hän voi maksaa albumista tai biisistä enemmänkin kuin minimimäärän. Bandcampin kautta myydystä musiikista Bandcamp ottaa 15% rojaltit. Loput maksetaan suoraan artistin tilille esimerkiksi PayPaliin.

Myös Bancampissa on maksullisia ominaisuuksia. Maksullinen Bandcamp Pro-tili tarjoaa:

 • usean tiedoston lataaminen palveluun samaan aikaan
 • oma domain-nimi
 • ilmaisia latauskoodeja jaettavaksi
 • mahdollisuus lähettää sähköpostin kautta kappaleita yksityiseen suoratoistoon (esimerkiksi lehdistölle, arvostelijoille ja vaikka sukulaisille) entistä tarkemmat tilastot

Albumin kappaleet voidaan myös määritellä erihintaisiksi tai estää niiden suoratoisto. Esimerkiksi pari kappaletta albumista voi olla täysin ilmaisia ladata, muutamaa voi kuunnella mutta ladattaessa pitää maksaa ja kaupan päälle voi antaa pari kappaletta, joita ei ole laitettu kuunneltavaksi Bandcamp-sivulle.

Tärkeimmät ominaisuudet:

 • Hakukoneoptimointi ja monipuoliset statistiikat
 • Sekä fyysisen- että digitaalisen musiikin ja muiden oheistuotteiden myynti artistin päättämillä hinnoilla
 • Vaihtoehtoiset maksulliset ominaisuudet (yksityinen suoratoisto, latauskoodit)
 • Omien sivujen ulkoasun muokkaaminen
 • Useiden eri ääniformaattien tuet
 • Yksinkertainen soitin, joka toimii myös älypuhelimilla
 • Soittimen embed-toiminnot (upottaminen verkkosivuille)

Muita vastaavanlaisia sivustoja

Grooveshark
ReverbNation
Mixcloud
Mixcrate
Official FM
MySpace
Stereokiller

Kirjoittanut: Matti Alho & Onni Venäläinen

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.