Vipuvoimaa

Ekalle keikalle – Miten keikalle kuljetaan?

Keikka on saatu sovittua, mutta miten sinne pääsee? Homma riippuu tietysti täysin siitä, montako ihmistä lähtee mukaan (soittajat, kuski, teknikot, roudarit, ryyppykaverit tms.) ja mitä tarvitaan mukaan. Matkan pituus on myös asia, joka tulee ottaa huomioon. Mitä vähemmän porukkaa ja tavaraa, sitä halvempaa ja helpompaa matkustaminen on.

Jos tilanne on esimerkiksi seuraavanlainen: bändi on saanut järkättyä yhdelle viikonlopulle kaksi keikkaa ja ajamista tulee yhteensä 1100 kilometriä. Bändiin kuuluu 5 ihmistä ja mukaan tulee myös kuski (joka on myös lupautunut paitamyyjäksi) sekä miksaaja. Valmista backlinea keikoilla ei ole, joten omat soittokamat kokonaisuudessaan on roudattava mukaan. Tällöin varmasti kätevintä on vuokrata minibussi, johon mahtuu koko seurue sekä soittokamat. Jos välimatkat ovat pitkiä, on pienikin ylimääräinen tila (esim. yksi vapaa penkki) luksusta.

Minibussin vuokraamisesta tulee kuitenkin kustannuksia, joten tilannetta helpottaa heti se, jos bändi pystyy tekemään keikan ilman miksaajaa ja joku bändistä suostuu ajamaan. Tällöin reissu voidaan tehdä henkilöautolla ja peräkärryllä. Jos keikoilla soittaa myös paikallisia tai muita bändejä, kannattaa pyrkiä sopimaan backlinen jakamisesta. Jos vaikka kitara- ja bassokaapit voidaan lainata toiselta bändiltä, saattaa farmariauto riittää.

Jos backlinea ei tarvitse ottaa itse mukaan, julkisilla kulkeminen voi olla aivan hyvä vaihtoehto. Tämä varsinkin silloin, jos bändin jäsenet asuvat eri paikkakunnilla. Soittimet kannattaa pakata mahdollisimman kevyesti (massiiviset flightcaset jätetään kotiin) ja muutenkin ottaa mahdollisimman vähän tavaraa. Rumpalille tämä tietysti on haasteellisinta.

Lyhyesti:

  • Katso reitin pituus esimerkiksi Googlemapsilla. Paljonko tulee kilometrejä (joutuuko bändin porukkaa noukkimaan reitiltä poiketen)?
  • Montako henkilöä on välttämätöntä ottaa mukaan?
  • Mitä tavaraa täytyy ottaa (backline, merchandise, yms.)
  • Kaveribändeiltä kannattaa udella autonvuokraajia. Vuokra-autoja voi löytyä yllättäviltäkin tahoilta.
  • Matkustamista miettiessä laskukone ja Excel-taulukko ovat hyviä apuvälineitä. Kulut kannattaa laskea tarkasti (kilometrihinta, vuokra, polttoaine yms.)

Kirjoittanut Kristian Toivainen

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.