Vipuvoimaa

Kotistudion laitteisto – pienellä alkuun

Kirjoittanut: Karri Kallio

Jo vuonna 2010 noin 84% suomalaisista talouksista omisti yhden tai useamman tietokoneen. Pidän siis lähtökohtana, että tämän lukijalla on jo olemassa tietokone, joko kannettava tai pöytämallinen, varustettuna USB- tai FireWire-liitännällä. Tietokoneen lisäksi kotistudioharrastuksen alkuun pääsee pienillä lisähankinnoilla. Seuraavassa osiossa esittelen kotistudiossa tarvittavia laitteita. Olen poiminut havainnollistaviksi esimerkeiksi lähinnä merkkejä ja malleja, joiden kanssa olen itse ehtinyt olla jossain muodossa tekemisissä. Valikoima ja hinnat saattavat muuttua nopeastikin, joten uutta hankintaa harkitessa kannattaa aina perehtyä kulloinkin tarjolla oleviin tuotteisiin sekä musiikkiliikkeissä että internetissä.

Äänikortti

Äänen tallentamiseen ja kuljettamiseen tarvitaan äänikortti. Vaikka tietokoneessa yleensä jonkinlainen äänikortti valmiiksi onkin, siinä ei todennäköisesti ole mikrofoni- ja instrumenttiliitäntöjä eikä se muutenkaan kykene suoriutumaan kotistudion tarpeista. On siis syytä hankkia erillinen äänikortti kotistudioharrastusta varten. Erilaisia äänikortteja on markkinoilla valtava määrä, ja valinnanvaikeus tulee helposti vastaan. Alkuun pääsee pienellä sijoituksella, jos ei tarvitse montaa sisäänmenokanavaa kerrallaan. USB-liitännällä toimivia ja 1-4 mikrofonietuasteella varustettuja edullisen hintaluokan ulkoisia äänikortteja ovat esimerkiksi seuraavat:

Alesis iO4

 • USB-liitännällä toimiva äänikortti perusäänityksiin.
 • Neljä mikrofonietuastekanavaa, mukana tulee Cubase LE sekvensseriohjelmisto.

Alesis Multimix 4USB

 • USB-liitännällä toimiva äänikortti perusäänityksiin.
 • Kaksi mikrofonietuastekanava.

Jos tietää, että tulee tarvitsemaan useampaa kuin neljää kanavaa esimerkiksi rumpuäänityksiin ja budjetti siihen riittää, kannattaa sopiva äänikortti hankkia heti kerralla. Kanavamäärien kasvaessa suureksi USB 2.0 -liitäntä ei välttämättä riitä, joten saattaa olla tarpeen harkita FireWire-liitännällä toimivaa äänikorttia. Myös tuoreemmalla ja harvinaisemmalla Thunderbolt-liitännällä varustettuja laitteita on nykyään markkinoilla, mutta lähinnä korkeammassa hintaluokassa ja vaativaan ammattikäyttöön suunnitelluissa malleissa. USB 3.0 -liitännät puolestaan tekevät tätä kirjoittaessa vasta tuloaan studiolaitteisiin, mutta jatkossa nekin saattavat tarjota uuden liitäntävaihtoehdon kuluttajatason studiolaitteisiin. FireWire puolestaan näyttää pikkuhiljaa jäävän historiaan, sillä monesta kotitietokoneesta ei FireWire-porttia enää löydy. Toisaalta jo tätä kirjoittaessa on olemassa adaptereita, jotka mahdollistavat FireWire-laitteen kytkemisen Thunderbolt-liitännällä varustettuun tietokoneeseen. Kahdeksan tai useamman mikrofonietuastekanavan sisältäviä ulkoisia äänikortteja ovat esimerkiksi:

Tascam US-1800

 • USB-liitännällä toimiva edullisen hintaluokan äänikortti monikanavaäänityksiin.
 • Kahdeksan mikrofonietuastekanavaa, ei ADAT-liitäntää kanavamäärän lisäämistä varten. Mukana tulee riisuttu versio sekvensseristä Steinberg Cubase LE 5.

M-Audio Fast Track Ultra 8R

 • USB-liitännällä toimiva edullisen hintaluokan äänikortti monikanavaäänityksiin.
 • Kahdeksan mikrofonietuasetekanava, ei ADAT-liitäntää kanavamäärän lisäämistä varten, monipuoliset reititysvaihtoehdot esimerkiksi bändiäänityksen monitorointikuunteluiden järjestämiseen.

M-Audio ProFire 2626 ja Focusrite Saffire Pro 40

 • FireWire-liitännällä toimiva äänikortti vaativampiin monikanavaäänityksiin.
 • Kahdeksan mikrofonietuastekanavaa, ADAT-liitännät mahdollistavat kanavamäärän lisäämisen erillisillä etuasteilla, monipuoliset reititysvaihtoehdot esimerkiksi bändiäänityksen monitorointikuunteluiden järjestämiseen.

Äänitys- ja miksausohjelmisto (audiosekvensseri)

Audiosekvensserillä tarkoitetaan ohjelmaa, jolla voidaan käsitellä useita äänipätkiä samanaikaisesti. Äänitettäessä varsinaiset äänitiedostot tallentuvat kovalevylle, mutta audiosekvensseri näyttää ne omina pätkinään eräänlaisella aikajanalla. Audiosekvensserissä pätkiä voi siirrellä, muokata, miksata ja niin edelleen. Nykyaikaisessa kotistudiossa audiosekvensseriohjelma on käytännössä välttämättömyys, sillä suurin osa työskentelystä tapahtuu sen avulla. Käytännössä kaikki audiosekvensserit sisältävät myös lisäosia, joita voimme kutsua tässä tuttavallisesti plugareiksi. Plugarit voivat olla esimerkiksi taajuuskorjaimia, kompressoreita ja efektejä, joiden avulla ääntä käsitellään. Audiosekvensserimarkkinoilla vaihtoehtoja on paljon ja hintaskaalakin on laaja. Tunnettuja ja yleisesti käytettyjä audiosekvenssereitä ovat mm. Avid Pro Tools, Steinberg Cubase ja Nuendo, Cockos Reaper, Apple Logic Pro sekä Cakewalk Sonar.

Joidenkin äänikorttien mukana tulee ilmaisena kylkiäisenä jonkin audiosekvensseriohjelman kevytversio, joka on esimerkiksi rajoitettu 16 tai 32 ääniraitaan. Nämä ovat oivallisia ohjelmistoja ensimmäiseksi audiosekvensseriksi, jos ei ole tarvetta suuremmalle raitamäärälle. Mikäli kuitenkin tietää, että raitarajoitus tulee hyvin pian vastaan, kannattaa audiosekvensseri hankkia erikseen. Monesta tunnetusta audiosekvensseristä saa myös ostettua eräänlaisia väliversioita, joissa raitarajoitukset ovat hieman suuremmat kuin kylkiäisversioissa. Näitä ovat esimerkiksi Cubase 6 Elements ja Cakewalk Sonar X2 Essential. Mikäli rajoitettu raitamäärä ei tule kysymykseen, mutta muut täysversiot tuntuvat liian hintavilta omalle budjetille, voi tutustua vaihtoehtoon nimeltä Cockos Reaper. Reaperin yksityiseen käyttöön tarkoitettu lisenssi on kilpailijoihinsa verrattuna edullinen ja siitä on tarjolla ainoastaan yksi täysillä ominaisuuksilla toimiva versio. Tässä vielä muutama esimerkki audiosekvenssereistä, joihin olen itse tutustunut:

Steinberg Cubase
(Vaihtoehtoina Full, Artist ja Elements –versiot)

Cockos Reaper

 • Ainoastaan yksi versio tarjolla. Erihintaiset lisenssit yksityiseen käyttöön ja kaupalliseen toimintaan. Saatavilla versiot sekä Windows- että Mac-alustalle.
  Tarkempia tietoja: http://www.cockos.com/reaper/

Cakewalk Sonar
(Vaihtoehtoina Producer, Studio ja Essential –versiot)

 • Versioissa paljon eroja hintojen ja ominaisuuksien osalta, esimerkiksi Essential –versiossa max. 38 ääniraitaa. Tätä kirjoittaessa saatavilla ainoastaan Windows-alustalle.
  Tarkempia tietoja: http://www.cakewalk.com/

Apple Logic Pro

 • Aiemmin ollut saatavilla myös kevytversio Logic Express, mutta tätä kirjoittaessa tarjolla on vain yksi versio täysillä ominaisuuksilla. Aiemmin ollut saatavilla myös PC:lle, mutta nykyversio on ainoastaan Mac-yhteensopiva.
  Tarkempia tietoja: http://www.apple.com/fi/logic-pro/

Kuulokkeet & monitorikaiuttimet

Kuulokkeisiin ja/tai monitorikaiuttimiin kannattaa panostaa, sillä ne värittävät välillisesti kaikkia niillä tehtäviä äänityksiä ja miksauksia. Sekä kuulokkeissa että kaiuttimissa kannattaa ehdottomasti valita studiotyöskentelyyn suunnitellut mallit, sillä viihdekäyttöön tarkoitetut laitteet tyypillisesti korostavat ala- ja ylätaajuuksia, mikä puolestaan hankaloittaa äänen kanssa työskentelyä ja miksauspäätösten arviointia huomattavasti. Studion kaiuttimien ja kuulokkeidenhan ei ole tarkoitus kuulostaa vaikuttavalta vaan armottoman neutraalilta ja tarkalta. Kaikki mikä korostuu epärealistisesti studion kuuntelussa, vaikuttaa yleensä käänteisesti miksauksiin, eli kuuntelussa korostuneet bassotaajuudet saattavat aiheuttaa ohuen kuuloisia miksauksia ja korostuneet ylätaajuudet taas tunkkaisia miksauksia.

Kuulokkeita on saatavilla rakenteeltaan täysin avoimia, puolisuljettuja ja suljettuja. Avoimet kuulokkeet ovat pääasiassa neutraalimman kuuloisia ja niillä on huomattavasti mukavampi työskennellä pitkiä aikoja kuin suljetuilla, mutta suljetut kuulokkeet taas voivat olla hyödyllisiä äänitystilanteissa sulkiessaan pois ulkopuolista melua. Sulkevimmat kuulokkeet vaimentavat jopa 25 desibeliä ja niitä käytetään esimerkiksi rumpuäänityksissä vaimentamaan rumpusetin melua, jotta rumpali kuulee paremmin klikin tai taustan, jonka päälle soittaa. En kuitenkaan suosittele käyttämään vahvasti suljettuja kuulokkeita miksaamiseen. Tässä muutamia erilaisia studiokäyttöön tarkoitettuja monitorikaiuttimia ja kuulokkeita:

Monitorit

M-Audio BX5 D2

 • Pieneen kotistudioon soveltuvat monitorit markkinoiden halvimmasta päästä.

Yamaha HS 5 ja Adam F5

 • Pieneen kotistudioon soveltuvat edullisen hintaluokan monitorit. Kaiuttimissa säätöominaisuuksia, joilla voi jossain määrin kompensoida kuunteluhuoneen heikkouksia.

Kuulokkeet

AKG K-240 Studio

 • Studiokuulokkeet markkinoiden halvimmasta päästä. Puolisuljettu malli.

AKG K-172 HD

 • Studiokuulokkeet markkinoiden halvimmasta päästä. Suljettu malli.

Sennheiser HD 600

 • Keskihintaluokan studiokuulokkeet vaativaan käyttöön. Avoin malli.

Mikrofonit

Äänen nauhoittamiseksi tarvitaan tietenkin myös mikrofoneja, mikäli ei aio tyytyä pelkästään suoraan linjaan kytkettäviin äänilähteisiin. Kotistudiotoiminnan alussa kannattaa hankkia mahdollisimman monikäyttöisiä mikrofoneja. Yhdellä monikäyttöisellä dynaamisella mikrofonilla ja yhdellä tai kahdella kondensaattorimikrofonilla pääsee jo todella pitkälle kotistudio-olosuhteissa.

Esimerkiksi Shure SM57, yksi maailman yleisimmin käytetyistä dynaamisista mikrofoneista, on takuuvarma työkalu monenlaisiin äänityksiin. Kyseistä mikrofonia käytetään paljon muun muassa kitaravahvistimeen, bassovahvistimeen, puhaltimiin, perkussiosoittimiin, lähes kaikkiin rumpuihin ja jopa yksittäisiin symbaaleihin. SM57 on suosittu myös aggressiivisempiin lauluosuuksiin, esimerkiksi örinä- tai huutotyylin vokalistien käyttöön. Vastaavia mikrofoneja löytyy myös monelta muulta valmistajalta.

Toinen hyvä hankinta harrastuksen alkuvaiheessa on mielestäni laajakalvoinen kondensaattorimikrofoni, joka soveltuu mainiosti lauluihin ja akustisiin soittimiin. Jos budjetti mahdollistaa, voi ostaa kaksi samanlaista mikrofonia, jotta voi äänittää stereona esimerkiksi akustista kitaraa.

Mikäli aikoo äänittää myös rumpuja, alkuun pääsee edullisimmin hankkimalla rumpumikrofonisetin, jollaisia löytyy usealta valmistajalta. Setissä tulee tavallisesti mukana peruskattaus sekä dynaamisia että kondensaattorimikrofoneja. Samoja mikrofoneja voi toki käyttää myös muiden instrumenttien äänittämiseen. Jos budjetti sallii, rumpumikrofonikattaus kannattaa kasata itse valikoimalla esimerkiksi neljä tai viisi laadukkaasta dynaamista mikrofonia (riippuen monenko tomin rumpusettiä aikoo äänittää) sekä kaksi pienikalvoista kondensaattorimikrofonia. Dynaamiset mikrofonit voi käyttää virvelin ylä- ja alamikrofoneina sekä laittamalla yhden kullekin tomille. Kondensaattorimikrofoneja voi käyttää overhead-parina, jonka tehtävänä on puolestaan poimia tapauksesta riippuen koko rumpusettiä tai lähinnä symbaaleja. Myös äänitettävää tilaa kannattaa mikittää hieman kauempaa rumpusetistä, mikäli tila ja mikrofonivalikoima sen mahdollistavat. Tilamikrofoneiksi sopivat erityisen hyvin suurikalvoiset kondensaattorimikrofonit, mutta myös muita malleja voi aivan hyvin käyttää. Tilamikeillä saadaan rumpusetistä enemmän yhtenäisen instrumentin ja luonnollisemman kuuloinen, kuin pelkkää lähimikitystä käyttämällä.

Lähes kaikkiin nykyaikaisiin äänikortteihin saa kytkettyä suoraan myös instrumentti- ja linjatasoisia äänilähteitä, joten DI-boksin hankkiminen ei ole aluksi täysin välttämätöntä. DI-boksiksi kutsutaan laitetta, jonka tehtävä on muuttaa sähköisestä instrumentista lähtevä signaali mikrofonitasoiseksi, jotta se voidaan kytkeä mikrofonisisäänmenoon XLR-kaapelilla. DI-bokseja käytetään tyypillisesti bassoon, elektroakustiseen kitaraan ja kosketinsoittimiin instrumentin ja etuasteen välissä.

Muutamia esimerkkejä erilaisista monikäyttöisistä mikrofoneista ja rumpumikrofoniseteistä

Shure SM57 ja Audix i-5

 • Laadukas dynaaminen mikrofoni monipuoliseen käyttöön.

Behringer B1 ja Audio Technica AT2020

 • Edullisen hintaluokan monikäyttöinen laajakalvoinen kondensaattorimikrofoni.

Samson 7KIT Drumset

 • Edullisen hintaluokan rumpumikrofonisetti seitsemällä mikrofonilla. Mukana dynaamiset mikrofonit bassorummulle, virvelille, kolmelle tomille sekä kaksi pienikalvoista kondensaattorimikrofonia overhead-käyttöön.

Shure PGDMK6-XLR

 • Edullisen hintaluokan rumpumikrofonisetti kuudella mikrofonilla. Mukana dynaaminen mikrofoni bassorummulle, kolme dynaamista mikrofonia virvelille ja tomeille sekä kaksi pienikalvoista kondensaattorimikrofonia overhead-käyttöön. Setin mukana tulee kuusi XLR-johtoa.

Mikrofoniständit

Mikrofoneille tarvitaan tietenkin myös ständejä. Aluksi kannattaa miettiä tarkkaan kuinka monta ständiä tarvitsee ja pitääkö niiden olla pitkiä vai lyhyitä, sillä kestävät mikrofoniständit ovat yllättävän hintavia. Omien kokemusteni mukaan mikrofoniständien hinta vertautuu melko suoraan ständin kestävyyteen, joten kannattaa harkita valintaansa sen mukaan, kuinka kovassa käytössä ständit tulevat olemaan. Esimerkiksi Millennium on merkki edullisimmasta päästä, mutta jos tarvitsee puolestaan kovaa käyttöä kestäviä ständejä, niin esimerkiksi König & Meyer (K&M) on arvostettu merkki.

Kaapelit ja muut tarvikkeet

Kotistudio tarvitsee toimiakseen tietenkin XLR-kaapeleita mikrofonien kytkemiseen ja plugipiuhoja instrumenttien kytkemiseen. Myös monitorikaiuttimet kytketään mallista riippuen jommallakummalla.  Kaapeleissakin hinta tuntuu vertautuvan melko suoraan piuhan kestävyyteen ja käyttöikään. Valinta kannattaa tehdä käyttöasteen mukaan välttäen kaikkein halvimpia piuhoja.

Mikäli äänittää lauluja laajakalvoisella kondensaattorimikrofonilla, on hyvä käyttää pop-filtteriä, joka estää mikrofonia reagoimasta matalien taajuuksien poksahtaviin korostumiin, joita syntyy esimerkiksi p-kirjaimen lausumisesta. Pop-filtteri asetetaan laulajan ja mikrofonin väliin. Halutessaan voi harkita myös eräänlaisen heijastussuojan (reflection filter) hankkimista lauluäänityksiä varten. Heijastussuoja sijoitetaan laulumikrofonin taakse suojaamaan mikrofonia huoneessa syntyviltä ei-halutuilta heijastuksilta. Heijastussuojaa voi käyttää myös muissa äänityksissä, esimerkiksi kitaravahvistinta äänitettäessä.

Plugarit

Sekvensseriohjelmaan sisältyy yleensä jonkin verran taajuuskorjaimia, dynamiikkaprosessoreita sekä efektejä ns. ”plugareiden” muodossa. Valikoimaan kuuluu yleensä kaikki perustyökalut, joita miksaamiseen tarvitaan. Markkinoilla on tarjolla myös erikseen myytäviä plugareita, mikäli sekvensserin oma valikoima ei miellytä tai tuntuu liian rajalliselta. Usean lisäplugarin hankkiminen ei kuitenkaan ole kovin edullista, joten harrastuksen alkuvaiheessa kannattaa ainakin kokeilla millaisia vaihtoehtoja olisi tarjolla ilmaiseksi. Esittelenkin seuraavaksi muutamia täysin ilmaisia plugareita/prosessoripaketteja, joista on muodostunut omia suosikkejani:

Antress Modern Plugins

 • Loistava valikoima taajuuskorjaimia, kompressoita ja efektejä. Erityisesti paketin kompressorit ”Lost Angel”, ”Seventh Sign” ja ”Deathcore” ovat jatkuvasti käytössä omissa miksauksissani. Suurin osa paketin prosessoreista mallintaa legendaariseksi muodostuneita analogilaitteita, joita käytetään studioissa ympäri maailman.
 • http://antress.blogspot.fi

LePou Plugins

 • Erinomaisia mallinnuksia erilaisista kitaravahvistimista. Osaa näistä voi hyvin soveltaa myös bassokitaraan. Vahvistinmallinnukset tarvitsevat kaverikseen ohjelman, johon voi ladata kitarakaapin taajuusvasteen pohjalta luodun impulssitiedoston. Esimerkiksi saman valmistajan LeCab -ohjelma toimii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Impulssitiedostoja puolestaan löytyy internetistä ilmaiseksi lähes rajaton määrä esimerkiksi hakusanoilla ”guitar impulse” ja ”guitar IR”, joten jokainen voi etsiä omat suosikkinsa. Internetistä löytyy myös paljon tunnettujen kappaleiden kitaroista tallennettuja impulsseja, joilla voi halutessaan hieman jäljitellä tiettyä soundia. Impulsseista kannattaa kasata itselleen loogisesti järjestetty kansio, josta on helppo löytää etsimänsä. Mikäli ei ole mahdollista äänittää oikeaa vahvistinta, ovat impulsseihin ja mallinnuksiin perustuvat plugarit mielestäni todella käteviä.
 • http://lepouplugins.blogspot.fi

TSE Audio

 • TSE tarjoaa mallinnuksia analogilaitteista. Tarjolla on esimerkiksi rock- ja metallisäröihin soveltuva kitaravahvistin sekä Ibanezin Tube Screamer -pedaalia ja SansAmpin Bass Driver DI:tä jäljittelevät mallinnukset.
 • http://www.theserinaexperiment.net/software.html

Blue Cat´s Freeware Plug-ins Pack II

BetaBugs Audio

 • Betabugs tarjoaa pääasiassa erilaisia efektityökaluja ja filttereitä mutta myös dynamiikkaprosessoreita sekä kätevän työkalun portaattomaan vaiheenkääntöön.
 • http://www.betabugsaudio.com/plugs.php

 Lue myös:

Yksi kommentti artikkeliin ”Kotistudion laitteisto – pienellä alkuun”

 1. suurinpiirtein hinnatkin olisi voinut panna näkyviin samantien ja panna vaikka kertauksena yksi toimiva kotistudiopaketti listana hintoineen perään:) Vai turhaako lie …

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.