Vipuvoimaa

Elvis ry, musiikintekijän puheenvuoro: Olavi Uusivirta

Olavi_Uusivirta
Muusikko, laulaja, näyttelijä sekä Elvis ry:n hallituksen jäsen Olavi Uusivirta. Kuva: Aki Roukala

Mummi ja lauluniekka

Aina silloin tällöin minä ajattelen Georg Malmsténin mummia.

– Jokos sinä Jori olet miettinyt, mummi kysyy rippijuhlassa.

– Että miksikäs se Jori meinaa sitten isompana.

– Mmmm, tuota juu, Jori mutisee.

– Että mihinkäs ammattiin se Jori aikoo elämässään hakeutua, mummi kärttää.

– No minä tuota, Jori yrittää.

– Et kai sinä sitä torvea meinaa.

– No eei minä tuota. Kyllähän se mummikin sitä sipeliusta.

– Ei kai se Jori sitä torvea meinaa koko ikäänsä. Hyvä upseeri saadaan Jorista.

– Mmm.

Nyt, vuonna 2014, on jo helpompaa kertoa isovanhemmille aikovansa muusikon ammattiin. Mutta että lauluntekijäksi? Sitä mummit taitavat vieläkin ihmetellä. Eikä ihme. Siinä on ymmärtämistä lauluntekijöille itselleenkin. Työpaikkaa ei varsinaisesti ole, tai oikeastaan se on kaikkialla. Työaikaa ei ole, koska kaikki aika on työaikaa. Toki laulujakin voi tehdä Nick Caven tapaan maanantaista perjantaihin, kahdeksasta neljään työhuoneella istuen, mutta yhtä hyvin niitä voi tehdä kaikessa hiljaisuudessa pään sisällä pikkuhiljaa kypsytellen, kaupungilla ja puistoissa kuljeskellen.

Minä kuulun pitkälti jälkimmäiseen ryhmään. Pääni sisällä soi yhtenään. Teen lauluja raitiovaunussa, saunassa, kahvilassa, taidemuseossa — melkein missä vaan. On selvää, että tuollainen päämäärätön haahuilu ei aina tunnu työltä. Työ-sanalla on paljon ankarampi kaiku. Työ on välttämätön pakko, jotain mitä on tehtävä henkensä pitimiksi, niin olen työstä aina ajatellut. Musiikkia minä tekisin joka tapauksessa. Tämä on se lause, joka tekee musiikintekijän ammatin niin vaikeaksi hahmottaa. Se on hyvä harrastus päivätyön ohella, tunnutaan edelleen yleisesti ajateltavan.

Ammatti-identiteetti syntyi käsitteenä luultavasti käsi kädessä ammattiyhdistysliikkeen kanssa. Työläisen ääni saatiin pitkällisen kärvistelyn jälkeen kuuluville vasta yhtenäisten intressien muodostaman rintaman, samaa laulua laulavan kuoron myötä. Näitä kuoroja on sittemmin perustettu vähän joka notkelmaan. Hyvä niin. Kellosepät, ahtaajat, ohjelmoijat ja kirjailijat virittävät vuorollaan heleän ensemblensä iskuun saadakseen muutaman hartaasti puntaroidun sävelkulun kuuluville kakofonisen hälyn keskeltä. Vaikka suutarin lapsilla ei perinteisesti ole kenkiä, on musiikintekijöilläkin oma pieni kuoronsa.

Tämän vuoden lokakuussa tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä kun Suomen Elokuvasäveltäjät ry:n perustuskirja allekirjoitettiin. Yhdistys perustettiin kevyen musiikin tekijöiden etujärjestöksi tukemaan kotimaisen musiikin tekemistä ja ajamaan tekijöiden ammatillisia etuja. Sen nimeksi vakiintui vuonna 1979 Säveltäjät ja sanoittajat Elvis ry. Johtoajatuksena oli luoda puitteet musiikin tekemiselle työnä ja ammattina. Nyt, 60-vuotisjuhlallisuuksien kynnyksellä, yhdistykseen kuuluu yli 750 jäsentä. Suurin piirtein sen verran ihmisiä mahtuu täyteen ahdetulle Tavastia-klubille tai Suomen Kansallisteatterin suuren näyttämön katsomoon. Minulle tuottaa suurta iloa ajatella, että täällä piskuisessa, hieman syrjäisessä korpimaassa on niin monta samanlaista, vähän hullua hengenheimolaista, jotka kuulevat ääniä päänsä sisällä ja asettelevat säkeitä, rytmejä ja melodioita omiin uomiinsa — ja tekevät sitä työkseen! 60 vuotta sitten asetettu juhlallinen tavoite on pitkälti täyttynyt: Elvis ry on paitsi tiedonjaon ja ajatustenvaihdon aktiivinen foorumi, myös kollegiaalinen vertaistukiryhmä ja ennen kaikkea verrattomien tarinaniskijöiden nauravainen joukkio.

Olen melko varma, että tänäkin kesänä pääsee joku Jori ripille jossain päin Suomea. Jorilla on luurit päässä. Niistä kuuluu ääniä, jotka Jori on yön kähmässä järjestänyt paikoilleen. Jorillakin on mummi. Mummi kysyy mitä mummin kuuluu kysyä.

– Max Martin, Jori vastaa.

– Mikä se on, mummi ihmettelee?

– Lauluniekka, tavallaan.

– Hyvä! Mummi on Jorista tosi ylpeä.

Kirjoittanut Olavi Uusivirta
www.olaviuusivirta.com

Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry
www.elvisry.fi

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.