Vipuvoimaa

Ekalle keikalle – Backline

Backline: ”Termi pitää sisällään ainakin rummut, rumpujen telineet, symbaalit, perkussiot, kitara- ja bassovahvistimet sekä niiden kaiuttimet, kosketinsoittimet ja monia muita näihin liittyviä laitteita”. Lähde: Backline Rental www.backline.fi

Keikkapaikalle on yleensä bändin hoidettava omat soittokamat. Joissakin tapauksissa keikkapaikalla saattaa olla talon (tai festivaalin) puolesta esimerkiksi kitara -ja bassokaapit, rummut tai muuta tarvittavaa. Näiden käytöstä on kuitenkin sovittava etukäteen ja kannattaa myös varmistaa, että laitteet ovat varmasti toimintakuntoiset ja oikeanlaiset. Omilla soittokamoilla soittaminen on monesti varminta, koska yleensä soittaja osaa niitä käyttää ja tietää niiden kunnon.

Jos samalla keikalla soittaa useampi bändi, on järkevää pyrkiä sopimaan bändien kesken backlinen järjestämisestä. Jos kaikki bändit voivat käyttää samoja kitara- ja bassokaappeja sekä rumpuja, vaihdot käyvät huomattavasti helpommin ja nopeammin. Lisäksi esimerkiksi kolmen bändin illassa kaikkien tuodessa oman backlinen, tulee pienemmissä keikkapaikoissa tilan kanssa ahdasta. Kätevintä on, jos keikalla sattuu esiintymään paikallinen bändi joka suostuu lainaamaan suurimman osan backlinesta. Tällöin kauempaa matkustavat pystyvät liikkumaan esimerkiksi henkilöautolla ja säästävät näin kuluissa. Joidenkin bändien soittokamat saattavat kuitenkin olla erikoistavaraa, kannattaa siis varmistaa, että soittokamat sopivat käyttöön (esim. rumpusetin sekä kitara- ja bassokaappien koko yms.).

Bändisi saadessa lämmittelykeikan jollekin suuremman produktion artistille, saattaa keikkajärjestäjä ilmoittaa suoraan, että on tuotava oma backline. Tällöin on turha pommittaa pääesiintyjän manageria/yhteyshenkilöä sähköposteilla asian tiimoilta. Tämän kaltaisilla artisteilla on yleensä omat teknikot mukana, jotka eivät mielellään ota ylimääräistä työtä siitä, että lämmittelijäbändi lainaa soittokamoja.

Lyhyesti:

  • Keikkajärjestäjä kertoo backlinen tarpeesta. Tai jos ei kerro, niin kysy.
  • Jos keikalla soittaa useampi bändi, kannattaa sopia backlinen järjestämisestä bändien kesken (esim. ”me tuodaan bassokaappi ja rummut, tuokaa te kitarakaapit”).
  • Vaikka backline jaetaan, on jokaisen kuitenkin tuotava omat soittimet, pedaalit, piuhat ja muut helposti rikkoutuvat, kuluvat ja hukkaan menevät tavarat. Rumpalit ottavat yleensä omat symbaalit, pedaalin ja virvelirummun (ehkä myös penkin), vaikka käyttäisivätkin lainasettiä.
  • Sovi tarkasti jokaisesta backlinen osasta: ”oho, luulin että me saadaan vetää teidän symbaaleilla ja kitaranupeilla, ei meillä ole omia mukana”.
  • Kohtele muiden soittokamoja kuin omiasi, tai mielellään paremmin.
  • Jos joku ei suostu lainaamaan soittokamoja, asiasta on turha loukkaantua.
  • Jos jokin laite rikkoutuu, kannattaa korvauksesta sopia heti.
  • Joskus voi olla halvempaa vuokrata tai maksaa pieni korvaus toiselle bändille, kuin tuoda oma backline. Esimerkiksi omalla autolla kulkeminen on halvempaa, kuin minibussin vuokraaminen.

Kirjoittanut Kristian Toivainen

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.